En VPN anslutning tillåter dig att säkert ansluta till ett annars privat nätverk över internet. Din Mac har inbyggd support för att använda VPN anslutningar och i denna guide ska vi gå igenom hur vi ställer in, hanterar och ansluter en VPN anslutning. Som avlutning, går vi igenom hur man sätter upp sin egen VPN server.

Vad är VPN?
VPN står för Virtuellt Privat Nätverk. Om du har filer på en server på jobbet, så är den servern troligtvis inte tillgänglig publikt (åtkomlig över internet) och ligger troligtvis bakom en brandvägg. Använda en VPN är mycket mer säkert än att öppna portar på en brandvägg, vilket kan vara en säkerhetsrisk. Eftersom mer och mer arbetare reser och/eller arbetar hemifrån så kräver företagen ett säkert sätt för de anställda att komma åt filer och annat material medan man fortfarande håller en hög säkerhet.

In kommer då VPN, ett säkert sätt att säkert ansluta till ett privat nätverk över internet. Att använda en VPN anslutning är precis som att vara på kontoret. Föreställ dig att du är hemma och du inser att du behöver något från en server eller en intern hemsida på kontoret. En VPN anslutning är precis som att ha en väldigt lång ethernet kabel som du pluggar in i din Mac som är ansluten till nätverket på ditt arbete.

VPN Användningar
Distans Anslut till ett Nätverk på Jobbet
Som vi tog upp, när du är på jobbet så kan du komma åt alla filer på arbetets servrar. När du är på väg hem så har du inte möjlighet att komma åt några filer på jobbet. Med en VPN anslutning så är det precis som att du är på samma nätverk som du är på jobbet. När du är ansluten så kan du komma åt alla filer precis som på jobbet via arbetets normala IP adress.

Kryptera Din Internet Surf
Eftersom en VPN anslutning är säker så är all data som sänds krypterad. När du sitter på ett kafé och surfar så kan det du surfar på vara övervakat. De flesta VPN mjukvarorna (som i OS X) inkluderar ett val där du skickar all internet trafik – inte bara när du ansluter mot ditt VPN mål, såsom ditt arbete – att passera över VPN anslutningen, därav kryptera din anslutning och öka säkerheten på allt du gör online.

Var någon annanstans i Världen
När du ansluter till en sida på internet över en VPN anslutning så ser de flesta sidor dig som att du ansluter där din VPN server är lokaliserad. Förvirrad? Låt mig förklara.

Låt oss säga att du är i London på en resa och du är fast på ditt hotellrum i ett par timmar. Om du försöker ansluta till en sida som bara är tillgänglig i USA (som Hulu), så ser du ett meddelande som förklarar att du inte kan använda tjänsten eller sidan. Om din VPN server är lokaliserad i USA och du ansluter dig till den för att försäkra dig om att din internet trafik passerar via VPN anslutningen, så kan du ansluta till sidan.

Hoppas du förstår lite bättre nu angående mac och VPN. Du kan läsa mer om VPN här på Wikipedia.