Apples kvartalsrapport

Fjärde kvartalet 2017 var ytterligare en milstolpe för den amerikanska elektronikjätten, men det blev inget försäljningsrekord för Iphone.

Apple presenterade under torsdagskvällen sin senaste kvartalsrapport och resultatet var det bästa i företagets historia.

Omsättningen under 2017 års sista kvartal uppgick till 88,3 miljarder dollar (motsvarande 693 miljarder kronor), vilket kan jämföras med 78,4 miljarder dollar för ett år sedan. Det rör sig alltså om en ökning med hela 13 procent.

Nettovinsten ligger å sin sida på 20,1 miljarder dollar, vilket motsvarar 158 miljarder svenska kronor.

Under perioden såldes det 77,3 miljoner exemplar av Iphone, vilket kan jämföras med toppnoteringen på 78,3 miljoner. Eftersom många användare har valt en dyrare modell ökar dock intäkterna med 13 procent jämfört med för ett år sedan.

När det kommer till Ipad såldes det 13,2 miljoner exemplar, något som kan jämföras med 13,1 miljoner exemplar under motsvarande kvartal året innan.

Vidare såldes det 5,1 miljoner Macar, vilket kan jämföras med 5,4 miljoner under motsvarande period förra året. Sett till intäkter handlar det om en minskning med 5 procent.

Exakt hur många exemplar av Ipod, Apple Watch och Apple TV som såldes framgår inte av rapporten. Däremot drog segmentet Övriga produkter in 5,5 miljarder dollar, vilket är 36 procent mer än för ett år sedan.

Omsättningen för tjänster som Itunes Store, App Store, Ibookstore och Apple Music hamnade på 8,5 miljarder dollar (motsvarande 67 miljarder svenska kronor). Det är en ökning med 18 procent jämfört med förra året då omsättningen låg på 7,17 miljarder dollar.

– Vi är stolta över att kunna rapportera det bästa kvartalet i Apples historia, med bred tillväxt som inkluderade de högsta intäkterna någonsin från en ny Iphone-serie. Iphone X överträffade våra förväntningar och har varit vår mest sålda Iphone varje vecka sedan säljstarten i november, säger företagets vd Tim Cook i en kommentar.

Leave a comment

Your email address will not be published.